Shkoni në fillim
Qëndroni në kontakt
Lagjia Manush Alimani, Bulevardi Zogu I Pare Xhabije Shkodër 4001, A
hello@corestudio.al
Tel: +355 67 229 0922
Kontaktoni Suportin
support@corestudio.al
WP: +355 67 229 0922

Çfarë është një faqe interneti, domain dhe hosting?

Çarë është një faqe në internet?

Një faqe interneti është një koleksion i skedarëve dhe dosjeve që janë të lidhur dhe punojnë së bashku për të dhënë një faqe interneti. Një faqe interneti mund të ketë një deri në mijëra skedarës në varësi të kompleksitetit të tij.

Për të ndërtuar një faqe interneti, ju duhet një gjuhë programimi. Për faqet e internetit të thjeshta, mund të përdoren vetem HTML, CSS dhe JavaScript. Për faqet e internetit të përparuara me funksionalitete komplekse, mund të ju nevoitet PHP, Python,MySQL, etj.

Këto ditë, njerëzit që nuk janë të njohur me gjuhët e programimit, kanë mundësinë e përdorimit të CMS (Sistemit të manaxhimit) për krijimin e një faqe interneti kreative, praktike si dhe shumë funksionale. Disa nga CMS më të përdorura ditës e sotme jane WordPress, Drupal, Joomla dhe Magento. Por nuk duhet lenë pas as dhe CMS siç mund të jenë Shopify, Wix të cilat lehtësojnë maksimalisht punën tuaj, por fatkeqsisht këto CMS janë kundrejt një pagesë mujore apo vjetore.

Çfarë është një domain?

Tani që dimë se çfarë është një faqe në internet, le të përpiqemi të kuptojmë konceptin e emrit të domain. Një emër domain është adresa që shkruani në shfletuesin e internetit ndërsa përpiqeni të përdorni një faqe interneti. Për shembull, nëse doni të hyni në faqen e internetit të Core Studio, thjesht mund të shkruani “corestudio.al” në shfletues dhe faqja e internetit do të ngarkohet.

Pra, si mund të merrni një emër domain për faqen tuaj të internetit?

Teknikisht është shumë e thjeshtë. Ju duhet të regjistroni emrin e domain ndërmjet disa platforma online siç mund të përmendim GoDaddy, Namecheap, etj. Këto komapani janë për domain ndërkomtarë siç mund të përmendim .com, .org, .net, etj. Ndërsa për domain .al për ta rregjistruar ka dy mënyra shumë praktike, ju mund të shkarkoni këtë formular nga AKEP, plotësoni fushat dhe ta dërgoni tek AKEP për ta pranuar. Nëqoftëse domain juaj pranohet atëherë ju jeni pronari i saj, një mënyrë tjetër është ndërmjet paltforma online siç mund të përmendim host.al.

Më shumë informacion rreth domain .al në faqen zyrtare të AKEP: Kliko këtu

 Nëse emri i domain që ju dëshironi është regjistruar tashmë nga një individ ose biznes tjetër, ju do duhet të kërkoni për një emër tjetër domain. Sidoqoftë, ju mund të kontaktoni pronarin për të marrë atë domain ose të prisni që domain të skadojë.  Pasi të regjistroni një domain, duhet të paguani një tarifë rinovimi çdo vit. Nëse nuk e bëni këtë, emri i domain-it do të skadojë dhe do të humbni pronësinë. Por, çdo domain që është i rregjistruar në Core Studio nuk ka pse shqetësohet për rinovimin, ne rregjistrojmë domain-et për çdo klient dhe kujdesemi që çdo pagesë të bëhet në kohë.


Core Studio ofron rregjistrimin e domain falas nëqoftëse klienti dëshiron ta hostoj në serverat tanë, përndryshe klienti do jetë i detyruar të paguaj 12.99€ çdo vit tek ne për domain .com ose .al.

Më shumë informacion rreth hostit tonë dhe ofertave klikoni këtu

Çfarë është Web Hosting?

Web hosting është një shërbim ku një kompani, krijon dhe konfiguron disa servera (kompjutera të fuqishëm, me përformacë proçesimi tepër të lartë) për të ngarkuar faqen tuaj të internetit. Një host në internet ju lejon të ruani skedarë dhe dosje që lidhen me faqen tuaj të internetit në serverin e tyre për një tarifë dhe siguron lidhje interneti në mënyrë që përdoruesit e tjerë të mund të hyjnë në faqen tuaj të internetit.

Serveri në të cilin ruhet (ose hostohet) faqja juaj e internetit vendoset në një qendër të dhënash, një ndërtesë që mbart qindra e mijëra servera fizikë. Një qendër e të dhënave ofron një mjedis shumë të sigurt dhe të menaxhuar profesionalisht për serverat. Shpesh ka një sistem sigurie me shumë nivele, alarme përr zjarret, sistemet e kondicionimit të ajrit dhe gjeneratorët e energjisë që sigurojnë që serverët të mbeten të mbrojtur nga problemet teknike dhe të vazhdojnë të funksionojnë gjatë gjithë kohës.

A ka kompani në Shqipëri që ofrojnë hosting? Apo janë thjeshtë rishitësh?

Ndërsa shumica e kompanive të hostimit zotërojnë qendrën e të dhënave (dhe serverat), disa prej tyre marrin me qira serverë nga të tjerët dhe i rishesin shërbimet e tyre. Ndërsa rishitja është bërë e zakonshme këto ditë, ajo nuk ofron shërbimin më të mirë, si dhe mund të hasen shumë probleme teknike.Pothuajse të gjitha kompanitë e hostimit në Shqipëri, janë rishitës të një serveri tjetër, prandaj nuk rekomandohen nga shumë indivitë, ndërsa Core Studio është ndër kompanitë e para e cila ofron servera të dedikuar dhe shërbimin Cloud për klientët. Core Studio nuk është rishitës i shërbimeve të hostimit siç janë 85% e kompanive në Shqipëri.

Në ditët e sotme, shumica e hosteve në internet bëjnë shumë më tepër sesa të ruajnë faqen tuaj të internetit. Ato ofrojnë disa shërbime shtesë siç janë regjistrimi i emrit të domain, hostimi i emailit dhe mbështetja teknike bazë. Ndërsa Core Studio ofron për klientët e saj, rregjistrimin e domain, hostimin e faqes, sigurinë dhe shpejtësinë e faqes së internetit, adresat email dhe shumë më shumë shërbime për një tarife minimale prej 15€/muaj.

Cilat janë llojet e hostit në internet?

Duke pasur parasysh llojet e shërbimeve së kompanive të hostimit të faqeve të internet të disponueshme në treg, ju duhet të jeni të informuar rreth paketave dhe llojeve të hostit që këto kompani ofrojnë për ju.

Më poshtë ne kemi renditur 4 nga llojet më të përhapura të shërbimit Hosting në botë:

  1. Host Shared (Host i përbashkët)
  2. VPS (Server Virtual Privat)
  3. Server i dedikuar
  4. Shërbimi i hostimit Cloud

Host Shared (Host i përbashkët)

Hosti i përbashkët është lloji më i zakonshëm që ofron të gjitha tiparet themelore të kërkuara një faqe interneti që nuk është komplekse dhe sigurisht ka një trafik të moderuar vizitorësh. Në këtë lloj hosti, faqja juaj e internetit është duke përdorur të njëjtin server si disa faqe të tjera, zakonisht duke filluar në qindra ose mijëra. Si rezultat, faqja juaj e internetit ndan burimet e serverit si bandwidth, RAM, CPU dhe hapësira në disk me disa faqe të tjera.

Pra, nëse një nga faqet e internetit në serverin ku ju keni faqen tuaj të internetit përjeton një rritje të trafikut ose infektohet nga malware, faqja juaj e internetit mund të ndikohet gjithashtu. Kështu që, ky lloj hosti është lloji më pak i sigurt në treg, por shumë faqe preferojnë të shkojnë me këtë lloj hosti për shkak të çmimit tepër ekonomik.

Serveri Virtual Privat (VPS)

VPS është server i vetëm fizik ku ndahet në disa serverë të vegjël (të quajtur si server virtualë), secili prej tyre mbetet i ndarë nga serverët e tjerë të klientëve dhe RAM, CPU dhe hapësirën e diskut. Kjo do thotë se faqet e hostuara kanë të njëjtin server fizik, por ndajnë të gjitha kanë burime të veqanta.

Një plan hosting VPS ju jep fleksibilitetin e konfigurimit të serverit sipas kërkesave tuaja. Edhe pse VPS ndan një server të veçantë virtual, faqja juaj e internetit ende mund të preket disi nga rritja e trafikut në faqet e tjera të internetit. Kjo gjithmonë varet nga konfigurimi që kompania kryen tek serverët.

Server i Dedikuar

Në Serverin e dedikuar, siç mund të kuptohet dhe në emër ju merrni me një server të tërë fizik ekskluzivisht për përdorimin tuaj. Këtu, ju merrni të drejta ekskluzive mbi burimet e serverit fizik, përfshirë brezin e tij, RAM, CPU dhe hapësirën e diskut. Për këtë arsye, faqet e internetit të pritura në serverë të dedikuar ofrojnë performancë dhe shpejtësi superiore.

Për më tepër, një server i dedikuar mund të përshtatet për nevojat e faqes tuaj të internetit. Një server i dedikuar, ofron shpejtësi dhe resurset maksimale për faqen tuaj të internetit, pasi ju nuk po i ndani burimet me asnjë klient tjetër. Por problemi i kësaj pakete është çmimi i lartë që ajo ka, dhe shpesh herë duhet të keni njohuri rreth menaxhimit rreth saj nëqoftëse dëshironi të përdornini apo konfigurini diçka nga Root.

Hosti Cloud

Hosti Cloud është lloji më i ri dhe më fleksibël i mbajtjes së faqes në internet. Në cloud, hosti kombinon disa servera fizikë të vendosur në vende të ndryshme për të formuar një server të vetëm të virtualizuar, të referuar si “cloud”. Cloud kombinon burimet e shumë serverave dhe, për këtë arsye, e bën të lehtë për faqet e internetit që të shkallëzojnë burimet e tyre lart e poshtë ashtu siç kërkohet. Shërbimet e Cloud zakonisht ngarkojnë përdoruesit mbi bazën ‘pay-as-you-go’ ku ata paguajnë vetëm për burimet e konsumuara.

Gjithashtu Core Studio ofron hostin në Cloud. Inxhinierët tanë kanë bërë konfigurimet e duhura sipas kërkesave të tregut në menyërë që çdo faqe interneti të ketë resurset dhe burimet e duhura për shpejtësi, siguri dhe fleksibilitet.

Shikoni në këtë link të gjitha shërbimet hostin që ne ofrojmë: Kliko këtu

Si të zgjedhni kompaninë e duhur?

Sot shumë kompani ofrojnë shërbimin e hostimit të faqes suaj të internetit, por janë disa faktor që ju duhet të dini para se të zgjidhni një kompani për të besuar faqen tuaj të internit.

Kur duhet të zgjedhni hostin e përbashkët?

Nëse keni një faqe interneti ose blog të thjeshtë që pritet të tërheqë një trafik të moderuar ose nuk doni të shpenzoni shumë në hosting e faqes në internet, një plan i përbashkët duhet të funksionojë mirë.

Faqe e internetit në një server të përbashkët janë të prekshëm nga konsumi i burimeve nga faqet e internetit të klientëve të tjerë. Por nuk duhet harruar që ky lloj shërbimi varet shumë dhe nga faktorët e klientëve të tjerë, nëqoftëse faqja e tyre infektohet, gjithashtu faqja juaj do infektohet për shkak se skedarët janë në të njejtin server.

Kur duhet vendosur të kaloni në VPS?

Nëse aktualisht jeni duke përdorur një plan të përbashkët të pritjes dhe ndjeni nevojën për të azhurnuar për shkak të një rritje të trafikut në internet, VPS mund të jetë një alternative e mirë, kalimin nga një host i përbashkët kompanitë kryesisht e kryejnë falas pa pasur nevojë për pagesa shtesë

Hmm, Hosti Dedikuar? Kur duhet kaluar në paketën më të avancuar?

Nëse faqja juaj e internetit është e domosdoshme për aktivitetet tuaja ose prisni trafik në të ardhmen e afërt, serveri i dedikuar është zgjidhja optimale për biznesin tuaj.

Serveri dedikuar mund të jetë opsioni më i shtrenjtë, por ofron performancë vazhdimisht të lartë. Kështu që, nëse jeni të përgatitur të paguani disa lekë shtesë për një plan hostimi me performancë të lartë, zgjidhni një server të dedikuar për faqen tuaj të internetit.

Hosti i dedikuar ofron shpejtësi, siguri dhe prakticitet maksimal.

Teknologjie e re është këtu? Cloud? Kur duhet përdorur?

Nëse faqja juaj e internetit tërheq vizitorë nga e gjithë bota, dhe ju doni të jepni një përvojë të qetë për përdoruesit e vendosur jashtë vendit tuaj të operimit, një host cloud duhet të funksionojë mirë për ju. Kur hostoni faqen tuaj te internetit në një server cloud, ju keni akses në një rrjet të serverëve të përhapur në vende të ndryshme.

Kur një përdorues viziton faqen tuaj të internetit nga një vend i caktuar, burimet do të tërhiqen nga serveri më i afërt. Në këtë mënyrë faqja juaj e internetit do të funksionojë pa probleme për përdoruesit me bazë në të gjitha vendet.

Po kërkoni një zgjidhje të besueshme për mbajtjen në internet?

Ne jemi këtu për të ndihmuar. Në Core Studio ne ofrojmë zgjidhje host Cloud dhe Host të Dedikuar me çmimet më konkurruese. Për informacion ju lutem kontaktoni ekipin tonë të shitjeve,  ne do ju udhëzojmë rreth cilës paketë është e nevojshme për biznesin tuajm, çfarë duhet të keni parasysh dhe hapat e nevojshëm për të garantuar suksesin në botën e internetit. Klikoni këtu ose na kontatoni  në numrin tonë +355 67 229 0922

Author avatar
Mefat
https://corestudio.al/
Zhvillues me përvojë ne ndërtimin dhe zhvillimin e faqeve të internetit. I apasionuar pas WordPress, unë kam qenë gjithmonë i interesuar të ndihmoj njerëzit të zgjidhin sfidat e tyre. Pozita ime e tanishme më jep një mundësi për të ndihmuar sipërmarrësit të arrijnë qëllimet e tyre të biznesit.